Ενημερωτικό Σημείωμα 18-10-2020

 Αγαπητά παιδιά του Σχολείου μας, Γονείς και Κηδεμόνες,

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα ολοκληρώθηκε. Στη διάρκειά της η σχολική μας κοινότητα, άρτια, άσκησε το δημοκρατικό της δικαίωμα να επιλέξει τα πενταμελή της. Η μαθητική κάλπη ανέδειξε χαρούμενα πρόσωπα, με διάθεση για προσφορά έργου προς όφελος των πολλών. Ευχόμαστε σε όλους καλή θητεία και τους «απλώνουμε το χέρι» για συνεργασία.

Την Παρασκευή ξεκίνησε η προπαρασκευή της δεύτερης φάσης της εκλογικής διαδικασίας, αυτής για την ανάδειξη του δεκαπενταμελούς του Σχολείου μας. Μαθητές από όλες τις  τάξεις  δήλωσαν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Το όραμά τους, σκέψεις και προτάσεις τους, μηνύματα προς τους ψηφοφόρους τους, κλήθηκαν να τα εκφράσουν με τρόπο δημιουργικό μέσα από τη δημιουργία προσωπικών αφισών. Οι αφίσες σύντομα θα αναρτηθούν σε κεντρικό χώρο του Σχολείου, ώστε να είναι προσβάσιμες από τους μαθητές για ανάγνωση και προβληματισμό πριν ψηφίσουν.

Παράλληλα, η πολιτεία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Σχολείου μας για προμήθεια σε θρανία, καρέκλες και γραφεία. Ήδη  οι  αίθουσες της  Β και Γ τάξης  λειτουργούν με νέο εξοπλισμό, ενώ σε επόμενο κοντινό διάστημα θα ανανεωθεί και ο κτιριακός εξοπλισμός της Α τάξης. Με γεια στους μαθητές μας! Δεν ξεχνούμε να ευχαριστήσουμε τον κο Γεώργιο Καρασμάνη, τοπικό βουλευτή και πρώην υπουργό, για τη διαμεσολάβησή του. Η συνεργασία του Σχολείου μας και με άλλους παράγοντες της πολιτικής με στόχο την πραγματοποίηση του οράματός του, θα συνεχιστεί.

Τέλος, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου γιορτάσαμε την απελευθέρωση της Σκύδρας. Τη σχολική μας οικογένεια εκπροσώπησαν στις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε ο Δήμος Σκύδρας οι ακόλουθοι μαθητές: Ταουσάνη Ιωάννα μαθήτρια της Γ τάξης ως Σημαιοφόρος, οι Καμτσίκης Δημήτριος, Σούλτσε Λεωνίδας, Φέντος Οδυσσεύς, Κυριακόζογλου Γεωργία Θεοδωρίδου Σοφία μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων ως παραστάτες. Τους συγχαίρουμε! Ιδιαίτερα τιμητική για το Γυμνάσιό μας στάθηκε η πρόταση που απηύθυνε ο Δήμος Σκύδρας προς τον κο Σταύρο Καραβίτη Υποδευθυντή μας, για να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της Ημέρας. Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του  ακούστηκαν ιστορικά στοιχεία της εποχής που έλαβαν χώρα τα αιματηρά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα, κατονομάστηκαν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, καθώς και η σημασία των θυσιών  των ελλήνων πολεμιστών, προκειμένου σήμερα να απολαμβάνουμε την Ελευθερία μας.  Τους ευγνωμονούμε.

Αποσπάσματα από την  ομιλία ακολουθούν:

«?..Ο Μακεδονικός Αγώνας θα μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως ένας ανορθόδοξος πόλεμος ελληνικών και βουλγαρικών ενόπλων σωμάτων μέσα στην τουρκική επικράτεια. Σκοπός των ελληνικών σωμάτων ήταν να περιφρουρήσουν το εθνικό φρόνημα των χωριών, ν' αποκαταστήσουν την τάξη σε όσα χωριά είχαν σημειωθεί αποσκιρτήσεις μετά από πιέσεις των αντιπάλων, να εξουδετερώσουν τις ένοπλες ομάδες και να περιορίσουν τη δράση των ληστρικών σωμάτων.

Ο αγώνας αυτός άρχισε ουσιαστικά το 1903 και πήρε τέλος το 1908, όταν θεσπίστηκε το τουρκικό σύνταγμα με το κίνημα των Νεοτούρκων. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δύο ήταν οι κυριότεροι εχθροί του ελληνικού στοιχείου: οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Τούρκοι σωβινιστές.

??Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα ήταν οι κάτοικοι της υπαίθρου. Αυτοί εξασφάλιζαν τα κρησφύγετα, τα εφόδια τα νοσήλια, τις πληροφορίες, τις μεταφορές, τους οδηγούς και τους αγγελιοφόρους και ήταν αυτοί που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τα σκληρά αντίποινα των τουρκικών στρατευμάτων και των βούλγαρων κομιτατζήδων. Ιδιαίτερα για το βουλγαρικό κομιτάτο ο πραγματικός εχθρός δεν ήταν οι έλληνες αντάρτες, αλλά οι Γραικομάνοι, δηλαδή οι ντόπιοι χωρικοί και αγωνιστές που αν και πολλές φορές ήταν σλαβόφωνοι έδιναν και τις ζωές τους για να παραμείνουν Έλληνες. Χαρακτηριστικές μορφές ήταν οι ντόπιοι καπεταναίοι Κώττας, Παύλος Κύρου, Βαγγέλης Στρεμπενιώτης και ένα σωρό άλλοι. Τους ντόπιους αγωνιστές συνέδραμαν εθελοντές από το πανελλήνιο και ιδιαίτερα εκατοντάδες Κρητικοί και Μανιάτες που έτρεξαν με αυταπάρνηση να σηκώσουν τα όπλα στα βουνά και τους βάλτους της Μακεδονίας. ?Τα εκτεταμένη έλη των Γιαννιτσών, απέκτησαν θρυλικές διαστάσεις στη συλλογική μνήμη, καθώς εκεί κατέφευγαν τα αντίπαλα σώματα και εκεί έδωσαν κάποιες από πιο τις θρυλικές μάχες. ? Έγιναν πολλές αιματηρές μάχες, συγκρούσεις και αναρίθμητοι υπήρξαν οι μάρτυρες και οι ήρωες.

?Ο Ελληνικός στρατός μετά τη νίκη του στη μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 και 10 Οκτωβρίου, προελαύνει ορμητικά στην πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας και απελευθερώνει διαδοχικά τη Βέροια στις 16 Οκτωβρίου  και τη Νάουσα το πρωί της 17ης Οκτωβρίου. Ο Τουρκικός Στρατός υποχωρεί  προς την πεδιάδα των Γιαννιτσών για να δώσει την αποφασιστική μάχη του πολέμου στις 19-20 Οκτωβρίου 1912, εγκαταλείποντας την πόλη της Έδεσσας και αφήνοντας σημαντικό τροχαίο υλικό και πολεμοφόδια στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Σκύδρας. Ο Ελληνικός στρατός πληροφορούμενος την ύπαρξη αυτού του υλικού εξορμά από τη Βέροια το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου με την έκτη ημιλαρχία υπό τον ανθυπίλαρχο Αργύριο Σταυρόπουλο και καταλαμβάνει το σιδηροδρομικό σταθμό Σκύδρας. Η Σκύδρα είναι Ελεύθερη!»

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

   

Προσεχώς...  

Κανένα γεγονός
   

Τελευταία άρθρα  

   
© Γυμνάσιο Σκύδρας 2011-2012 τηλ:2381089354 - φαξ: 2381082343 - email: mail@1gym-skydr.pel.sch.gr